Bilden föreställer ett annat sjölejon. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio

Cirkus Scott polisanmäls för djurplågeri

Djurskötare på Cirkus Scott polisanmäls
1:21 min

Stockholmsbaserade Cirkus Scott har polisanmälts av Länsstyrelsen i Dalarna för djurplågeri. Det var när cirkusen var på besök i Falun för några veckor som cirkusens sjölejonhona födde en unge. Länsstyrelsen anser att det var olagligt att frakta runt det höggravida djuret.

– De har brutit mot föreskrifterna när det gäller transport av dräktiga och nyförlösta djur, säger djurskyddshandläggaren Anna Sörlin på Länsstyrelsen i Dalarna.

Det var det första sjölejonet som föddes på en cirkus. Händelsen fick stor uppmärksamhet i media. Men att den höggravida sjölejonmamman fraktades runt av cirkusen var ett brott mot djurskyddslagen enligt länsstyrelsen i Dalarna - och att göra så för med sig risker för djuret säger Anna Sörlin:

– Ja, det gör det väl alltid. Högdräktiga, sjuka och svagare djur ska värnas mer än andra, säger hon.

Länsstyrelsen polisanmäler därför Cirkus Scott som just nu är i Uppsala. Robert Bronett på cirkusen försvarar det som hände med att de inte kände till att sjölejonmamman var gravid.

– Sen tycker jag att det är djupt olyckligt att Maggie har blivit transporterad den tid hon har varit dräktig. Men då vi inte kände till det trots att det gjordes ett ultraljud för ett antal månader sedan så tycker vi kanske att anmälan är lite olycklig, säger Robert Bronett på Cirkus Scott.

Cirkusen kommer till Stockholm i nästa vecka.

Martin Hult, Anna Gustafsson, P 4 Dalarna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".