Mat i gyttja. Bild: Richard Bartz, CC
Mat

Anders Levéns medeltids-vildsvin

Vår kock, Anders Levén, är denna vecka på Gotland och medeltidsveckan där han låtit sig inspireras av tidsenlig matlagning. Och veckans recept blir därefter.

Sotad vildsvinskarre med timjan och rotsaker 4 pers

800 g vildsvinskarre

salt,peppar,färsk timjan

1 dl mörkt öl

3 dl oxbuljong stark

20 st vitlöksklyftor

100 g smör

peppar och salt

2 morötter

1 gul lök

10 st fast potatis

salt,peppar

2 msk honung

olja till stekning

Bryn köttet hårt närapå sotat och sedan kryddas det väl och steks i ugn eller grill med lock på svag värme ca 100°c tills den når 68 °c i kärntemp. Vila i folie.

Vitlökar fräses kort i kastrull och kokas i ca 15 minuter i både öl och buljong.

Krydda och avsluta med mycket smör.

Morötter, potatis  och lök tärnas och steks färdiga krydda och avsluta med honung. Gärna så att allt får en nästan glacerande effekt.

Servera skivat på rotsaksbädd med såsen över.

Timjan på toppen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".