Barnmorskorna har fått slita hårt i sommar, anser Vårdförbundet. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

"Normal katastrofnivå i förlossningsvården"

1:47 min

Sommarens väntade kaos på länets förlossningskliniker ser ut att ha uteblivit. Men det är på bekostnad av personalens hälsa, säger barnmorskan Eva Nordlund.

Inför sommaren varnade vårdförbundet för kaosläge inom förlossningsvården. Förbundet var orolig att patientsäkerheten skulle hotas på grund av bristen på både förlossningsplatser och vårdpersonal.

Det värsta kaoset ser dock ut att ha uteblivit, men det är barnmorskorna som fått ta smällen, säger Eva Nordlund, barnmorska på Karolinska sjukhuset i Huddinge och förtroendevald för Vårdförbundet.

- Vi är fruktansvärt lojala och har väldigt svårt att överge våra patienter. Vi struntar i våra luncher och toabesök, för vi kan inte överge någon i nöd, säger hon.

Innan sommaren lockade Landstinget med pengar om de anställda kunde skjuta fram sin semester. Eva Nordlund säger att den kortsiktiga och kostsamma lösningen visserligen har hjälpt i sommar men menar att det är en undermålig lösning på problemet.

- Jag tycker det är en otroligt dålig lösning, det är bara en ren quick fix för att vi skulle klara den här sommaren över huvud taget, och få normal katastrofnivå, säger hon.

Eva Nordlund säger att de som kommit in till förlossningsklinikerna under sommaren nog inte har märkt av den pressade situationen, men menar att läget är ohållbart.

- Nu har vi nått gränsen för vad den här förlossningsvården klarar av i Stockholm. Så här kan vi inte ha det sommare efter sommar.

Landstinget måste börja tänka långsiktigt, menar hon. Och som läget ser ut just nu på förlossningsklinikerna i länet kan hon inte garantera patientsäkerheten:

- De dygn då vi är underbemannade och det är överfullt i Stockholm; nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista