Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Motsättningarna ökar i upphandlingen av skärgårdstrafiken

"Min förhoppningen är att stoppa upphandlingen"
1:13 min

Nu skärps tonläget mellan politikerna när det gäller upphandlingen av skärgårdstrafiken. Även öborna är oroliga över hur det ska bli i framtiden. Och Socialdemokraterna vidhåller att upphandlingen måste stoppas.

– Min förhoppning är att vi kan stoppa den här upphandlingen. Vi kan inte skriva på ett avtal med dom här klara försämringarna. Vi ska ju sitta med det här avtalet i minst tio år, säger Erica Ullberg, (S) landstingsråd och 2:e vice ordförande i Trafiknämnden.

Men att den nya upphandligen av skärgårdstrafiken leder till försämrad sjötrafik då turerna till skärgården kommer att minska håller inte moderaten Christer G Wennerholm, trafiklandstingsråd, med om. Tanken med upphandlingen är att Skärgårdstrafiken ska förbättras. Man ska diskutera upphandlingen under ett möte den 27 augusti och ingenting är bestämt.

– Det är den bild som socialdemokraterna vill sprida. Jag förstår inte hur dom kan sprida det. Det är intressant att socialdemokraterna sitter med en kristallkula och spår om hur det här ska se ut utan facit, säger trafiklandstingsrådet (M), Christer G Wennerholm.

Så turerna kommer inte att halveras?

– Det kan inte vare sig dom eller jag säga vad det gäller enskilda områden för det resultatet har vi inte.

Carina Aronsson driven ett vandrarhem på Stora Kalholmen. Idag kan man ta sig ut till ön två gånger om dagen. Hon är oroad över upphandlingen och menar att det finns en risk att antalet turer ut till ön kommer att bli minska och det kan då innebära färre kunder och stor ekonomisk förlust.

– Ska man ha levande skärgård så måste båtarna gå hit. Annars kan man lägga ner skärgården på en gång, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".