Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Allt fler tror på stigande priser i Stockholm

Allt fler tror att bostadspriserna kommer att stiga - särskilt i Stockholmsområdet - detta enligt SEB:s boprisindikator.
- Vi lär få se fortsatt stigande bostadspriser i höst, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

Av de 1 000 tillfrågade hushåll i landet som har helt eller delvis rörlig ränta på sina bostadslån svarar fyra procent att de tänker binda sina lån inom den kommande tremånadersperioden.

Och hushållen tror att Riksbanken kommer att hålla fast vid sin prognos och höja reporäntan först nästa år.

Enligt SEB:s boprisindikator tror 57 procent av 1 000 tillfrågade hushåll på stigande bostadspriser det kommande året. Förra månaden var siffran 55 procent.

Tolv procent tror på fallande priser, en procentenhet lägre än förra mätningen.
-Med boprisindikatorn på så hög nivå som 45 lär vi får se fortsatt stigande bostadspriser i höst, konstaterar SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. I Stockholm är boprisindikatorn 59, mot 27 i Skåne.
-Det har varit en ganska lugn sommar, utan dramatik på de finansiella marknaderna, och hushållen har blivit mer optimistiska.

På frågan vad hushållen tror om reporäntan svarar de flesta att den kommer att ligga på 1,25 procent om ett år, samma som i julimätningen.

-Hushållen litar på att Riksbanken håller fast vid sin ränteprognos, säger Gunilla Nyström.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina bostadslån svarar fyra procent att de tänker binda sina lån inom den kommande tremånadersperioden.

Maria Victorin/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista