Vårbacka Plaza Foto: Holger.Ellgaard/CCBY
Huddinge

Ledning byts ut efter vårdskandal på äldreboende Vårbacka Plaza i Huddinge

3:59 min

Vårdföretaget Aleris som driver det kritiserade äldreboendet Vårbacka Plaza i Huddinge, där en äldre man hittades inlåst i en skrubb, vidtar nu flera åtgärder. Bland annat så har verksamhetschefen blivit arbetsbefriad.

Äldreboendet har delvis fått en ny ledning och man har anställt en sjuksköterska och undersköterskor med utbildning i psykiatri. Verksamhetschefen har blivit arbetsbefriad och ledningen har förstärkts och har i uppgift att se över och skärpa rutinerna.

Aleris har börjat utreda händelsen men väljer att inte offentliggöra materialet av sekretessbestämmelser inom äldreomsorg, men mannen har sedan han kom till Vårbacka den 15 april 2013 vid ett flertal tillfällen vistats i rummet.

Aleris rutiner för hur mannen ska vårdas har inte följts och journalföringen kring mannen har varit bristfällig. Utredningen visar också att psykiatrin borde ha kontaktats i ett tidigare skede.

- Vi har brustit på ett antal punkter", säger företagets vd Anne-Marie Svensson, till P4 Radio Stockholm Eftermiddag med Sabina Kuutti.

Mannen hittades av polisen den 3 augusti och händelsen har nu anmälts enligt lex Sarah och Inspektionen för vård och omsorg ska nu granska fallet. Polisen har inlett en förundersökning om bland annat olaga frihetsberövande och tjänstefel.

Sedan tidigare är en förundersökning om bland annat olaga frihetsberövande och tjänstefel inledd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista