Folkvimmel på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Christine Olsson/Scanpix.
Brott

Allt fler stöldligor på Stockholms gator

Polisen Peter Enell: Ligorna har blivit mer organiserade
1:32 min

Det blir allt vanligare med ligor inriktade på gatustölder i Stockholm. Under sommaren har polisen märkt en tydlig ökning och trots att polisen lägger resurser på att bekämpa den här typen av brottslighet är det svårt att hålla jämna steg med ligorna.

Sommaren är vanligen högsässong för gatustölder, men i år har polisen haft mer att göra än tidigare.

Metoderna att komma nära offren är otaliga och gärningsmännen har också blivit allt mer uppfinningsrika. Det kan exempelvis handla om att tjuven lägger en karta över telefon och plånbok som lagts på ett cafébord och sen ta med sig värdesakerna när kartan tas bort, att utge sig för att vara tiggare eller gatuartist för att komma nära väskor eller att bjuda upp till en tillsynes spontan dans på gatan och samtidigt passa på och länsa offrets fickor.

Från polisens sida gör man sitt bästa för att följa och gripa dom här ligorna.

Peter Enell vid Citypolisen uppmanar stockholmarna att vara extra uppmärksamma vid folksamlingar och om någon vill kramas eller dansa på stan och att ha koll på värdesakerna, till exempel att inte lägga upp mobiltelefonen på cafébordet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".