Kvinnor åtalas efter mosképrotest

Två kvinnor från aktiviströrelsen Femen åtalas för förargelseväckande beteende efter en protestaktion mot moskén på Södermalm i Stockholm.

Det var i slutet av juni som de två aktivisterna, tillsammans med en tredje kvinna, tog sig in i moskén, slet av sig kläderna på överkroppen och skanderade slagord på engelska som "No sharia!" och "Free women!"

P4 Skaraborg har under tisdagseftermiddagen pratat med en av kvinnorna, som kommer från Skåne. Hon berättade att de gjorde detta som en protest mot Egyptens avsatte president Mursi och muslimska brödrakskapets förtryck av kvinnor.

Kvinnan som bor i Skaraborg kommer från Egypten. Hon fick asyl i Sverige för ett och ett halvt år sedan, efter att hon fått ta emot mängder av dödshot från sina landsmän.

Kvinnan från Skåne berättar att det beror på att hon varit framstående i kampen om kvinnors rättigheter i Egypten.

– Hon är väldigt känd i den arabisktalande världen. Hon var en av de främsta bloggarna under den arabiska våren. Hon har bland annat lagt upp bilder på sig själv där hon poserar topless, och det tycker inte folk om.

Kvinnorna är organiserade i den internationella feministiska protestgruppen Femen, som genomfört toplessaktioner i länder i hela världen.

– Vi använder våra bara bröst som verktyg i kampen för kvinnors frigörelse, säger den åtalade kvinnan från Skåne till P4 Skaraborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista