Demonstranter samlades till stöd för Mursi

Idag har det varit sammandrabbningar mellan demonstrerande Mursianhängare och motståndare i Kairo, och polisen har motat demonstranter med tårgas. Utanför den egyptiska ambassaden i Stockholm samlades i kväll ett 40-tal personer för att protestera mot militärens agerande.

Deltagare ropade slagord till stöd för Mursi och mot armén. I Kairo ordnas samtidigt mängder av demonstrationer varje dag, till stöd för att Muhammad Mursi, som avsattes genom en militärkupp den tredje juli, åter ska bli Egyptens president.

Shereen Kotry, en av demonstranterna i Stockholm, säger till TT att hon är arg över att Mursi avsatts och att han aldrig hade en chans att fullfölja sitt program.

--Jag vill bara förmedla till mina vänner i Egypten och alla i världen att rätt ska vara rätt och han ska sitta hela sina fyra år, säger hon.

Flera deltagare säger att Mursi måste återvända till makten och beskriver det inträffade som en illegitim militärkupp.

Adam, en ung man som inte vill uppge sitt efternamn, röstade på Mursi även om han inte stödjer allt presidenten gjort då alternativet var den tidigare militären Ahmed Shafiq. Adam säger att det är fel att tvinga bort en vald president, och att den kritiken i så fall måste uttryckas genom valurnan.

-Vad vi vill är att han kommer tillbaka och fullföljer sina tre år. Sedan kan vi ha val igen, men man kan inte bryta den här processen, säger han.

TT och Anna Gustafsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista