Arlandaflyg. Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX.

Arlanda ska ansöka om nytt miljötillstånd

1:41 min

I september ska Arlanda ansöka om ett nytt miljötillstånd i Mark- och miljödomstolen. Enligt det gamla avtalet får man inte flyga över Upplands Väsbys tätort efter 2018. Om inte avtalet ändras på den punkten kan flygplatsens kapacitet minska med 40 procent, enligt Swedavia.

Förändringen i ett nytt miljötillstånd kan bli hur mycket koldioxidutsläpp flygplatsen får göra och om flygplan ska få fortsätta flyga över Upplands Väsby.

Den största anledningen till att Swedavia söker ett nytt miljötillstånd är att man i det gamla tillståndet från början av 90-talet beslutade att Arlanda efter 2018 inte tillåts att flyga in över Upplands Väsbys tätort. Detta kommer enligt Åsa Rundström att innebära att flygplatsens kapacitet riskerar att minska med hela 40 procent.

Vilka konsekvenser får det?

– Det är framförallt många resenärer som inte kan ta sig till Stockholm Arlanda och Sverige i den utsträckning som man vill, likaså resenärer härifrån landet och regionen som inte kan resa ut från Arlanda, säger Susanne Rundström, kommunikatör på Swedavia.

Den andra orsaken till att Swedavia vill ha ett nytt miljötillstånd är att man vill ändra utsläppstaket för koldioxid. I det nuvarande tillståndet måste Arlanda enligt Swedavia som enda flygplats i världen räkna med biltrafiken till och från flygplatsen, vilket gör att man fort kommer upp i det tillåtna utsläppstaket.

I dag står biltrafiken för mer än 50 procent av utsläppen trots att flygplatsen isamarbete med lokaltrafiken satsat på utbyggandet av att resa kollektivt.

– Vi kan ju inte påverka om man väljer att åka från Umeå och Arlanda i bil, men vi måste räkna med hela den sträckan i vårt utsläppstak. Det är en av anledningarna till att man nu har sökt ett nytt miljötillstånd, säger Susanne Rundström, som är kommunikatör på Swedavia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista