Dagen efter branden på Nibble Gård. FOTO: JOHAN NILSSON / SCANPIX

Far och son i Södertälje dömda för mordbrand

1:21 min

Södertälje tingrätt dömer fem män i Södertälje för bland annat mordbrand på Nibble Gård i Ytterjärna, Södertälje i april. Två av dessa är far och son. Ligans fyra huvudmän döms alla för mordbrand, och tre av dem döms även för grov mordbrand. Under eftermiddagen stod det klart att pappan överklagar domen.

Det var i mars i år som Järna naturbruksgymnasium på Nibble gård i Ytterjärna började brinna. En ladugård totalförstördes och ett 70-tal mjölkkor och kalvar dog i branden och värden upp emot 45 miljoner kronor gick förlorat.

I april eldhärjades bygdegården i Björkvik. Det är för bland annat dessa två bränder som fem personer döms idag.

Enligt domen har den 50-årige pappan och hans son tillbringat mycket tid att planlöst åka runt i bil i början på året och i olika omfattning har de medåtalade, tre av sonens vänner, varit med.

Pappan har enligt domen berättat att eftersom han har svårt att förstå svenska och har en hörselskada inte hört och förstått vad som diskuterats och planerats i bilen, när han kört runt sonen och vännerna.

Men det köper inte Södertälje tingsrätt utan han döms till fem års fängelse för bland annat mordbrand och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, efter att han tillsammans med sin son förvarat sex dynamitstavar och fyra sprängkapslar i bostaden.

Tre av männen döms för bland annat grov mordbrand. En 21-årig man till 10 års fängelse för en lång rad brott, bland att grov skadegörelse, försök till rån och misshandel. En 18-årig man döms till rättpsykiatrisk vård och sonen, 21 år gammal, döms till fängelse i 6 och ett halv år.

Den femte mannen, 18 år gammal, ska avtjäna 135 timmars ungdomstjänst. Han var inte delaktig i bränderna men döms för underlåtenhet att avslöja grov mordbrand.

Senare under dagen blev det klart att 50-åringens försvarare Kjell-Ove Andersson ska överklaga domen på uppdrag av sin klient.
– Jag anser att tingsrätten har fel på flera punkter, och jag tror att hovrätten kommer att ändra domen. Tingsrätten menar att min klient genomgående varit medveten om vad de andra misstänkta har gjort, men han anser att han är helt oskyldig, säger Kjell-Ove Andersson.

Mordbrand på Nibble Gård - detta har hänt

- Natten mellan den 21 och 22 mars brann en ladugård på Nibble Gård, som tillhör Järna Naturbruksgymnasium. Ett 70-tal kor och kalvar dog i branden. Det stod snabbt klart att det rörde sig om en mordbrand.

- Tre veckor senare, i mitten på april, försöker någon tända eld på höförrådet på Nibblegård. Dagen efter, den 15 april, grips en man och dagen efter ytterligare personer.

- I juli åtalades fyra män mellan 20 och 50 år gamla för bland annat grov mordbrand. Två av dessa är far och son.

- Polisen kommer fram till att dessa män också ligger bakom branden av bygdegården i Björkvik i Sörmland. Därifrån tar de två brandsläckare som de senare slänger från en bro och krossar framrutan på en lastbil.

- Männen har också stulit och eldat upp en buss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista