Männens kommentarer uppskattas inte av alla. Arkivfoto: Scanpix.
STOCKHOLM

Kvinna trött på ovälkomna blickar

1:21 min

Hur många blickar, visslingar och kommentarer ska man tåla? Den frågan ställer sig en kvinna som fått nog av framfusiga män i Stockholms tunnelbana.

Den här varma sommaren har flera kvinnor vittnat om en ovälkommen företeelse - män som tar sig friheten att inte bara titta på deras lättklädddda kroppar, utan också bedöma och tafsa på dem.

Isabelle från Stockholm tycker att det har blivit jobbigt att resa till jobbet.

– "Tjena tjejen", "mjau" eller så skäller de som hundar när jag går förbi, säger hon.

Isabelle är 26 år, har långt utsläppt hår med lugg. Hon har på en shorts, en kofta och ett par rejäla skor. Hon beskriver sig som en helt vanlig tjej. På väg till jobbet på ett IT-företag i en stockholmsförort går hon igenom en galleria.

– Det är alltid män som tittar eller ska vissla, tar sin hand på mitt knä och säger att jag ser bra ut eller har fina ben eller nånting. De verkar tro att jag ska bli så jävla glad att de bekräftar mig. Men jag tycker att det är skitjobbigt.

Inti Chavez Perez är expert i regeringens utredning om jämställdhet. Han säger att det här beteendet följer ett invant mönster bland många män.

– Det handlar inte så mycket om att visa omtanke utan är ett beteende som gör att en person tar sig makt över en annan persons kropp, säger han.

– Det är helt okej att känna sexuella känslor och sexuell attraktion mot andra människor, men det gäller att betee sig på ett respektfullt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista