Per Hoffner i Rosersberg. Foto: Jenny Cattani/SR
Arlanda

Sigtunabor hoppas på minskat flygbuller

1:43 min

Boende i Rosersberg i Sigtuna vet hur det är att bo och leva nära Arlanda och nu hoppas man på att det nya miljötillståndet som är på gång ska fördela flyget jämnare över Arlandas banor och att därmed bullret fördelas.

 – Som Rosersbergare så är man ganska van, då pausar man i 30 sekunder när det kommer ett plan sedan fortsätter man att prata, berättar Per Hoffner som är aktiv i den lokala villaföreningen.

 – Nu kommer ett plan in här.

Plötsligt bryts tystnaden och ett flygplansljud ovanför oss får oss bokstavligen att ta en paus.

De boende i idylliska Rosersberg, däribland Per Hoffner och hans fru med barn, vet vad de talar om när det gäller att uppleva buller på nära håll. Ingen i familjen Hoffner jobbar på Arlanda, till skillnad från många andra som valt att bosätta sig på orten.

Det har gått ett år sedan Sigtuna kommun placerade ut en bullermätare med mikrofon i toppen för att svart på vitt kunna ta reda på hur bullersituationen ser ut för Rosersbergsborna.

Dessutom har Swedavia som äger flygplatsen bullersanerat många hus, däribland familjen Hoffners. Trots bulleråtgärderna är det svårt att komma undan helt.

 – Har man bullerisolerade fönster så fungerar det så länge de är stängda, men sommarhalvåret vill man ju ha öppna fönster, och sova med öppna fönster och då hjälper inga bullerisolerade fönster i världen, säger Per Hoffner.

När det nya miljötillståndet börjar gälla efter 2015 så hoppas Per Hoffner på en jämnare fördelning mellan banorna.

 – I min värld tycker jag att man borde fördela trafiken mer mellan banorna, så att alla som drar nytta av Arlanda också får ta del av olägenheterna.

I början av september inleds förhandlingarna i Mark- och miljödomstolen som gäller det nya miljötillståndet för Arlanda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista