Österåker

Österåkers kommun får ny kommundirektör efter turbulent tid

1:44 min

Efter turbulensen i Österåkers kommun där flera höga chefer slutat eller fått sparken är det klart med en ny kommundirektör. Det blir Jan-Olof Friman som ska ta över som högste tjänsteman i en kommunen där det varit minst sagt stökigt. Sex höga chefer har sparkats eller sagt upp sig från sin tjänst och dom posterna är till stor del fortfarande inte tillsatta.

– Jag känner mig trygg i den här utmaningen. Jag känner att jag kan bidra och de kunskaper och erfarenheter jag har med mig är det som behövs, säger Jan-Olof Friman.

Jan-Olof Friman 55 år, blir ny kommundirektör i Österåkers kommun. Friman kommer närmast från ett arbete som näringslivs- och utvecklingsdirektör i Haninge kommun. Tidigare har han arbetat som kommundirektör i både Sala och Härnösands kommuner.

Det har varit stökigt i Österåkers kommun de senaste åren. I oktober förra året lämnade kommundirektören Karin Proos, sitt uppdrag efter bara 14 månader på grund av att Karin Proos och Österåkers kommun har under det senaste året förlorat sex höga chefer som sparkats eller sagt upp sig från sina tjänst, och dom posterna är till stor del fortfarande inte tillsatta.

Det förberedande arbetet med att tillsätta dom vakanta posterna inleds omedelbart så att Jan-Olof Friman kan sätta ihop en ny kommunledning direkt då han tillträder för att få lugn i organisationen.

– Det viktiga för mig är att bilda team och ta vara på varje enskild medarbetare och chefs kunskaper och se till att alla drar åt samma håll. Det finns goda förutsättningar för att vi ska lyckas göra bra och som gör att medborgarna i Österåkers kommun känner att de får en bra service och tjänster som dom förväntar sig, säger Jan-Olof Friman.

Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fisher Sjöman är glad att ha direktörsposten tillsatt

– Det är naturligtvis glädjande att vi är i hamn med den här rekryteringen.

Vad har han för styrkor?

– Han är i våra ögon en god ledare som är resultatorienterad och han får också människor att växa i sin organisation

Blir det lugnt i Österåkers kommun nu?

– Det är lugnt nu, säger Michaela Fisher Sjöman, (M), Kommunstyrelsens ordförande i Österåkers kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista