Skandinavisk urpremiär med pjäsen Vår klass

4:16 min

I höst kan ni se pjäsen Vår klass som spelas för första gången i Skandinavien. Pjäsen har tidigare spelats över hela världen och ska nu i regi av Natalie Ringler spelas på Teater Galeasen i Stockholm i September. Det är en gripande historia som utspelar sig i Polen under 1930-talet där de genom en klass skildrar europas historia under den tiden. Vår reporter Sara Choghrich träffade regissören Natalie Ringler.

Pjäsen Vår klass initierad av Polska Institutet, Dramaten och Teater Galeasen, sätts alltså upp i Stockholm nu i höst för första gången.

Den beskriver en skolklass under 1930-talet i Polen och deras öden under kriget och efter. Bara tre av skolbarnen uppnår hög ålder, en av dem tack vare att släkten skickar honom till USA redan 1937. Senare blir hans brev från USA en skärande kontrast till den hårdnande vardagen i Polen, där skolan såsmåningom börjar skilja judiska barn från kristna.

Beslutet att sätta upp pjäsen i Sverige togs inte över en natt och det har varit tufft ekonomiskt, men trots detta finns det ett starkt driv hos regissören och skådespelarna.

– Jag har en otroligt fin, lojal och stark ensemble med väldigt starka och kloka individer som på nåt sätt bara axlar det här och kliver rakt in i det och tar det på största allvar. Det är en gåva att vara med om som regissör, säger Natalie Ringler.

I pjäsen medverkar skådespelarna: Carl Magnus Dellow · Lina Englund · Peter Luckhaus · Hannes Meidal · Lena Nilsson · Simon Reithner · Monica Stenbeck · Johan Wahlström · Pierre Wilkner · Freddy Åsblom.

Skandinavisk urpremiär 27 september 2013.

Sara Choghrich

Reporter

sara.choghrich@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista