Södertörns tingsrätt i Flemingsberg, Huddinge Foto: Raphael Saulus/CC BY

Döms för mord på sin svägerska i Örby

Anna Björkman rapporterar om tingsrättsdomen
0:45 min

Den 37-årige man som åtalats för mord på sin svägerska i Örby i april dömdes idag till rättspsykiatrisk vård och livstids utvisning.

Det var i april som en 20-årig gravid kvinna mördades i sin lägenhet i Örby, där hon bodde tillsammans med sin man och mannens bror, den numera dömda 37-åringen.

Anledningen till mordet uppger mannen vara att han trodde sig blivit förgiftad av kvinnan. Den rättspykiatriska undersökningen visar också att mannen lider av tydliga paranoida föreställningar. Södertörns tingsrätt menar däremot att mannen var fullt medveten om sin avsikt och hade kontroll över sitt handlande.

Tingsrätten skriver i domen, att även om gärningen inte föregåtts av någon längre planering, kan brottet bedömas som grovt då det riktades mot en gravid kvinna som överfölls i sitt hem utan möjlighet att försvara sig.

Förutom rättspsykiatrisk vård, med särskild utskrivningsprövning, och livstids utvisning döms mannen att betala skadestånd till den döda kvinnans man och föräldrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".