Jenny Forsberg kollar efter lägenhet i Vasastan och Kungsholmen. Hon upplever att lägenheter oftare säljs innan öppna visningar nu än tidigare. Foto: Anna Möller

Allt fler bostäder i Stockholm säljs innan visning

1:53 min

Just nu pågår den så kallade stora visningshelgen i Stockholm. Många letar bostad lagom till skolan och arbetet börjar. Och det blir allt vanligare att lägenheter säljs redan innan visning. Något som bostadssökande Jenny Forsberg från Stockholm märkt av tydligt.

Kungsholmsbon Jenny Forsberg letar just nu efter ny bostad i Stockholms innerstad. Hon och hennes pojkvän försöker ofta själva få till förhandsvisningar på intressanta objekt. De har redan sålt sin lägenhet och är därför i behov av att snabbt hitta en ny.

Jenny Forsberg tycker att utvecklingen på Stockholms bostadsmarknad är problematisk då hon tror att detta kan leda till ännu högre priser.

Enligt en undersökning som Skandiamäklarna gjort säljs ungefär var fjärde bostad i Stockholms innerstad redan innan öppen visning.

Även på Fastighetsbyrån i Stockholm märker man tydligt av att fler lägenheter säljs redan innan visning. Tim Abrizeh som är mäklare på Fastighetsmäklarna i Vasastan sägera att det bland annat beror på att utbudet är lägre än vanligt samt att efterfrågan är fortsatt stor. Förra veckan var det cirka 1 100 villor och drygt 2 000 bostadsrätter till salu i hela Stockholms län. Det kan jämföras med närmare 1 400 villor och cirka 3 000 bostadsrätter under samma period förra året enligt statistik från Hemnet.

Sedan 2010 har det enligt mäklaren Tim Abrizeh skett ett trendbrott på bostadsmarknaden där man först säljer, sedan köper, istället för tvärtom som var vanligare innan. Även detta skulle kunna påverka det faktum att man är i mer behov av en lägenhet snabbt och att man därför vill köpa lägenheten innan öppen visning.

Statistik från Mäklarsamfundet visar att det genomsnittliga kvadratmeterpriset för en lägenhet i centrala Stockholm är 62 711 kronor. Det kan jämföras med riket i stort, där genomsnittspriset ligger på 22 170 kronor per kvadratmeter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista