Foto: Pablo Dalence / Sveriges Radio

Polisman kritisk efter dödsskottet i Husby

En polis som var med när en annan polis i maj sköt ihjäl en 69-årig man i Husby i Stockholm, skriver nu själv om ingripandet på sin blogg, rapporterar SVT Nyheter på nätet. I bloggen riktar han kritik mot polismyndighetens agerande.

"Polisen skall skydda, hjälpa och ställa till rätta. I det här fallet blev det tvärtom", skriver polisen på sin blogg.

Mannen betonar att han inte vill skuldbelägga någon person, varken i piketgruppen eller insatsledningen.

"Det har skett en internutredning som har kommit fram till att det dödande skottet sköts i nödvärn, och ingen enskild polisman är längre misstänkt för något brott. Men, och det här är skillnad, jag anser att polisen som organisation har en stor skuld för att vi inte klarar av att hantera den uppkomna situationen utan att någon dör", heter det i blogginlägget.

Polismannen konstaterar att den 69-årige mannen var beväpnad med en stor kniv. Samtidigt anser han att "polisen hade full kontroll över hur vi valde att gå in i situationen, med vilken taktik, vilka medel och vilka verktyg".

"Då får inte resultatet bli så katastrofalt", skriver polismannen.

Dödsskjutningen den 13 maj i år har pekats ut som den tändande gnistan för de upplopp som bröt ut i Husby några dagar senare. Oroligheterna spred sig senare till andra orter i Stockholmsområdet.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista