Foujan Rouzbeh och Nabila Abdul Fattah bakom hijab-uppropet. Foto: Ola Gäverth/Sveriges Radio

Slöjupprop till stöd för trakasserade kvinnor som bär hijab

1:29 min

Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för misshandeln av en gravid kvinna i Farsta. Kvinnan som bar hijab, muslimsk huvudduk, slogs medvetslös av en för henne okänd man som också slet av henne sjalen.
- Den här sortens trakasserier är mycket vanligare än man tror, säger Foujan Rouzbeh och Nabila Abdul Fattah som i protest startat det så kallade "hijab-uppropet".

– Vi vill lyfta frågan om att muslimska kvinnor som väljar att bära sin huvudduk hijab, ständigt trakasseras, ofta offentligt.

– Det finns alltså kvinnor i Sverige som inte kan röra sig fritt, något vi ser som ett demokratiskt problem säger Nabila Abdul Fattah till P4 Radio Stockholm.

Det var i fredags natt som den höggravida kvinnan attackerades på en parkeringsplats i Farsta. En okänd man skrek åt henne, slet av henne hennes hijab, och dunkade hennes huvud i en bil så att hon svimmade. Det hela slutade med ambulansfärd till sjukhus.

Kvinnan själv säger till polisen att misshandeln berodde på just det faktum att att hon bär sjal  och polisen som än så länge inte har någon misstänkt utesluter inte att det kan röra sig om ett hatbrott.

Foujan Rouzbeh som tillsammans med Nabila Abdul Fattah startat protestupprropet på Facebook, menar att muslimska kvinnor ständigt utsätts för olika former av trakasserier och att det måste uppmärksammas.

– För oss är det i första hand ett sätt att visa stöd för våra beslöjade systrar.

– Det är bra att debatten nu har lyfts. Nu vill vi se politiker som protesterar mot hatbrotten och mot de människor som utför dessa brott, och vi vill också se att åtgärder vidtas från politiskt håll, säger Foujan Rouzbeh och Nabila Abdul Fattah, som tagit initiativet till "Hijab-uppropet".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista