STOCKHOLM

Trafikverket lugnar tågresenärer i "getingmidjan"

3:23 min

Resenärer kan känna sig trygga när de åker tåg mellan Stockholms Central och Södra Station. En banarbetare varnar för att rälsen inte sitter fast och att risken för en olycka är stor. Men Trafikverket delar inte bilden.

– Om det skulle hända en olycka på grund av det här, på det här stället, då stannar all trafik. Då är det totalstopp i trafiken, säger en man som arbetar med spårunderhåll på sträckan.

Stor olycksrisk
Mannen vill vara anonym men berättar att de slagit i sammanlagt 520 klämmor mellan Norrströmsbron och Söderströmsbron - fästen som gör att rälsen sitter fast ordentligt på spåret. Som det är idag ligger alltså rälsen lös på många ställen.

– När tågen åker förbi här och det gungar som det gör, då åker de ur igen.

Enligt banarbetaren ser det likadant ut i hela den så kallade "getingmidjan", dvs. sträckan mellan Stockholms Central och Stockholms Södra. Tiotusentals resenärer färdas på sträckan varje dag, vilket gör den till Sveiges mest trafikerade tågsträcka.

Garanterar säkerheten
– Vi har ju ett eftersatt underhåll på vårt järnvägsnät, det är ju inget nytt, säger Tony Persson som är underhållschef på Trafikverket i Stockholm.

Tony Persson säger att Trafikverket har gjort ett större underhållsarbete  under våren och försommaren. Fokus är nu på det förebyggande underhållet.

– Vi ska göra ett utbyte av våra slipers några veckor framöver här.

Han garanterar att det inte kommer att ske någon olycka på sträckan på grund av rälsens dåliga skick.

– Vi sätter alltid säkerheten främst och med de kontinuerliga besiktningarna som vi gör så ska man känna sig trygg som resenär, säger Tony Persson.

Ricardo Garcia
ricardo.garcia@sverigesradio.se

Fredrik Eliasson
fredrik.eliasson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista