Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Polisen har DNA-spår efter hijab-misshandel

Polisen tror sig nu ha funnit DNA-spår efter den man som överföll och misshandlade en gravid kvinna som bar hijab i Farsta i fredags.

Kvinnan uppger att hon blev angripen på grund av sin klädsel. Enligt Ulf Hoffman, förundersökningsledare vid Söderortspolisen, handlar det om ett brott riktat mot kvinnans tro och det finns ett starkt hatbrottsmotiv.

– Vi har DNA-spår och vi tror att det är gärningsmannens, säger Ulf Hoffmann.

DNA:et ska nu skickas till Statens kriminaltekniska Laboratorium (SKL) i Linköping.

Kvinnan upplevde alltså att hon blev angripen på grund av sin klädsel och enligt polisen råder det inga tvivel om att man kan knyta mannens uttalande till att hon bar hijab.

– Det här är ett brott riktat mot hennes tro och det finns ett starkt hatbrottsmotiv, säger Ulf Hoffman.

Brottet är rubricerat som "misshandel med hatbrottsmotiv", vilket innebär en skarpare påföljd. Det innebär också att ärendet prioriteras och påskyndas.

Det var i fredags kväll som polisen fick ett samtal om en misshandel på en parkeringsplats i Farsta, söder om Stockholm.

Kvinnan, som är gravid, fördes efter ett inledande förhör till sjukhus med ambulans. Mannen hade dunkat hennes huvud i en bil vilket gjorde att hon svimmade.

– Nu ska vi knacka dörr för att försöka hitta vittnen, säger Ulf Hoffman.

Det ska även hållas kompletterande förhör med kvinnan. Hon var under misshandeln bortvänd från mannen och kunde inte uppge något signalement, vilket försvårat polisens arbete.

Kvinnan mår efter omständigheterna bra och har fått åka hem. Graviditeten har inte påverkats av misshandeln men hon lider fortfarande av huvudvärk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista