Spåren behöver byggas om rejält, säger infrastrukturministern. Foto: Bertil Ericson/Johan Nilsson/Scanpix

Ministern vill bygga om tågrälsen

2:46 min

Intrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd känner väl till säkerhetsbristerna på tågsträckan mellan Stockholms Central och Stockholms Södra, den så kallade "getingmidjan". Men problemet är att sträckan är så pass trafikerad att det är svårt att underhålla och reparera spåren, säger hon.

P4 Radio Stockholm har tidigare rapporterat om att de fästen som ska hålla tågrälsen på plats lossnar. En banarbetare varnar för att rälsen inte sitter fast ordentligt och berättar att han och hans kollegor har fått slå i över 500 fästen, manuellt.

Men så fort det åker förbi nya tåg så hoppar fästena ut igen. Både de som arbetar på rälsen och en forskare på KTH som P4 Radio Stockholm pratar med är rädda att det snart kan ske en allvarlig urspårning på sträckan.

Medveten om bristerna
Att tågrälsen är i dåligt skick är ingen hemlighet för infrastrukturministern. Hon håller med om att något måste göras.

– Den behöver byggas om rejält, och det håller på att planeras för det nu. Trafikverket har identifierat, nästan ner på mutternivå, vad som behöver göras.

Men läget verkar ju ganska akut?

– Vad jag tycker är viktigt att identifiera var i bristerna faktiskt finns för att kunna göra rätt insatser.

Att underhållet är eftersatt är ju ingen nyhet. Varför har ni inte varit framme tidigare?

– Den frågan kan man naturligtvis ställa sig. Det handlar ju om att fokusera på rätt ställen, och då handlar det ju om att veta var problemen ligger, säger Catharina Elmsäter-Svärd (M).

Kräver att ministern agerar
Riksdagsledamoten Mats Pertoft (MP) kräver att Catharina Elmsäter-Svärd, som infrastrukturminister, lovar att sätta in tillräckliga åtgärder för att förhindra att en olycka inträffar.

Catharina Elmsäter-Svärd (M) svarar att fokus ligger på att åtgärda de brister som finns, både på kort och lång sikt.

– För mig är naturligtvis säkerheten alltid viktig, och där pågår nu utmaningen att hitta tid så att man kan göra bra arbeten på spåren. Idag har man bara en, eller ett par, timmar på natten för att vidta de här åtgärderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista