Kristina Andersson, dietist i Skärholmen. Foto: Ulf Bungerfeldt/Sveriges Radio

Fler pensionärer i Skärholmen kan få äta i skolan

1:34 min

Skärholmens stadsdel ger nu fler pensionärer chansen att tillsammans med barn och ungdomar äta lunch i en skolmatsal. Sedan i våras har det varit möjligt på en skola i stadsdelen, nu utvidgas det med ytterligare två.

Enligt Kristina Andersson är projektledare och legitimerad dietist i Skärholmen, och ser stora fördelar med att barn och äldre äter tillsammans.

– Det är viktigt att jobba förebyggande och hälsofrämjande för våra äldre, och vi har sett att det här är något som fallit väldigt väl ut på Lillholmsskolan under våren, säger Kristina Andersson.

Hur är erfarenheterna så här långt, är det bara positivt?

– Ja, absolut. Pensionärerna är glada över att kunna få äta för en billig penning, barnen tycker det är jättekul när de äldre kommer och hälsar på. Många har ju inte mor- eller farföräldrar och då blir de glada över att ha äldre att prata med. Dessutom vittnar både lärare, kökspersonal och rektor på Lillholmsskolan att det blivit mycket lugnare i matsalen under luncherna, säger Kristina Andersson.

Pensionären Ingalill Eriksson som P4 Radio Stockholm träffar på torget i Skärholmen, anser att det är en utmärkt idé att låta barn och unga äta tillsammans.

– Det blir lite blandat yngre och äldre. Barnen får lära sig att ta hänsyn till de äldre och kanske också tvärtom, säger hon.

Och dessutom få god mat på köpet?

– Javisst självklart, men då måste det vara mat som lagas i skolköket, inte sån mat som blir utkörd i bil, säger Ingalill Eriksson till P4 Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista