Stockholm stad ändrar inte reglerna om stöd för barn med särskilda behov trots kritik

5:11 min

Många föräldrar till barn med behov av särskilt stöd har reagerat kraftigt på Stockholms stads nya regler, som innebär att färre barn får stöd och att många får lägre belopp. Men Stockholms skolborgarråd har inga planer på att ändra reglerna.

Det handlar om det tillägg till skolpengen som går till barn som behöver särskilt stöd i skolan. I våras ändrade Stockholms stad reglerna, och det börjar märkas nu. Fler barn får nej till det särskilda stödet, och andra får sänkt belopp. Rektorer och föräldrar har protesterat.

Bente Danielsson har en dotter på Resursskolan Lunaskolan.
– Jag är jätterädd för min dotters framtid, säger hon.

Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm säger att det nya systemet är mer rättvist.

– Det här är ju ett sätt att försöka se till att alla barn i behov av särskilt stöd oavsett vilken skola man går på får det stödet. Och att det är viktigt att alla skolor, oavsett om man är kommunal eller frisstående faktiskt tar ett ansvar för de elever man valt att ta emot. Det har man rätt att kräva som förälder.

Inför utbildningsnämndens möte på onsdag planerar flera föräldrar en demonstration. 

– Kommer den här frågan upp på det mötet?

– Nej, det kommer den inte att göra, säger Lotta Edholm.

Per Stahre

Per Stahre Foto: Ola Gäverth/Sveriges Radio

per.stahre@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista