Frihamnen i Stockholm är en väg för ligorna att smuggla bilbatterier ut ur landet. Arkivfoto: Bertil Ericson/Scanpix.

Bilbatterier smugglas via Stockholms hamnar ut ur landet

Stockholmspolisen har i år tagit fast 10 ligor som försökt smuggla gamla bilbatterier ut ur landet via Stockholms hamnar. Det är blyet i batterierna som ligorna vill åt, enligt polisen.

Mönstret går igen i nästan alla ärenden. I lastutrymmet på tungt lastade och utlandsregistrerade vita skåpbilar har polisen hittat mängder av uttjänta och miljöfarliga bilbatterier staplade bakom ett skyddande lager gamla bildäck.

– Vanligtvis är det laster på tre-fyra ton, 60 till 100 batterier, säger Filippo Bassini, chef på Stockholmspolisens miljöbrottsgrupp.

Sedan årsskiftet har tio ärenden om otillåten avfallstransport utretts, varav flera lett till fängelsestraff på en till fyra månader. Ofta går processen från gripande till rättegång snabbt.

I midsomras t ex greps två män i Frihamnen med 146 batterier i lasten. Eftersom de åkte fast för ett liknande försök i maj, blev straffet nu tre månaders fängelse och tre års återreseförbud.

Bilbatterier stjäls från mackar, verkstäder och återvinningscentraler runt om i Norden och smugglas via färjor till utlandet där blyet i batterierna säljs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista