1 av 2
Vänsterns sympbol
2 av 2
Ann-Margarethe Livh Foto: Claes Amrén

En stockholmspolitiker död och en annan skadad i skottdrama i Somalia

En politiker aktiv inom Ung Vänster i Husby dödades i samma skottdrama i Mogadishu där vänsterpartiets gruppledare i Stockholm, Ann-Margarethe Livh, skadades. Ann-Margarethe Livh har förts till sjukhus och är vid medvetande. Omständigheterna kring skottlossningen är oklara.

En lokalpolitiker, aktiv inom ung vänster, från Husby sköts idag ihjäl i Somalias huvudstad Mogadishu, det bekräftas av Sveriges Radios somaliska redaktion. Familjen är underrättad.

I samma attack skottskadades vänsterpartisten Ann-Margarethe Livh, som är gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholms stad.

Ytterligare en person, en lokalanställd säkerhetsvakt, dödades också i attacken när bilen de åkte i blev beskjuten.

Ann-Margarethe Livhs skador är inte livshotande, och hon har lämnat Mogadishu för transport till Nairobi i Kenya.

– Hon kommer att få bra vård i Nairobi. Hon har talat med ambassaden och hon verkar vara vid gott mod, säger Karin Rågsjö, vice gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholms stad, som i övrigt hänvisar till UD och till Vänsterpartiet centralt.

– Det här är en fråga för hela partiet, eftersom det rör sig om ett demokratiprojekt som vi bedriver. Det var också flera personer inblandade i den här attacken, och det är viktigt att få hem de andra också.

Enligt uppgifter till Ekot var det fyra svenskar som råkade ut för attacken, varav en var stationerad i Somalia.

Den dödade svensken arbetade med ett biståndsprojekt i Somalia. Ann-Margareth Livh representerade Vänsterpartiets internationella forum och skulle föreläsa på ett universitet i Mogadishu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista