Foto: Fredrik Persson/Scanpix
SKOLA

Vd för Friskolornas riksförbund om flera skolors dåliga ekonomi och konkurshot

1:53 min

Var fjärde gymnasiefriskola gick med förlust förra året och många friskolor är i riskzonen för att gå i konkurs, det visar kreditupplysningsföretaget UCs undersökning. Claes Nyberg, vd för Friskolornas riksförbund, menar att elevkullarna minskat de senaste åren, men tror att i och med att kullarna nu växer kommer friskolorna inom de närmaste åren stabiliseras.

Emelie Söder fick fem dagar innan skolstart reda på att hennes skola Wäsby restaurangskola i Upplands Väsby gått i konkurs. Men trots det är Emelie Söder nöjd med den första tiden på Arlanda gymnasiet i Märsta. Dit har hela klassen flyttats.

Men det är fler friskolor som riskerar att gå samma öde till mötes som Wäsby restaurangskola. Enligt Kreditupplysningsföretaget UC som undersökt fristående gymnasieskolors ekonomi visar undersökningen att var fjärde friskola göra förluster, 2010 var det var tioende. Sannolikheten för konkurser har mer än fördubblats på fem år.

Claes Nyberg som är vd för Friskolornas riksförbund har inte tagit del av hur UC gjort undersökningen men säger att det framförallt beror på att friskolorna haft en minskning av elevkullar och att systemet bygger på att man får skolpeng per elev.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista