Vänsterpartisten Ann-Margarethe Livh utsattes för skottlossning under ett besök i Mogadishu. Foto: Lars Pehrson/Scanpix

Ann-Margarethe Livh: "Det mest fasansfulla"

"Jag förstår inte hur jag orkade"
0:44 min

Ung Vänsterpolitikern Abdirahim Hassan från Husby sköts till döds och Ann-Margarethe Livh, Vänsterpartiets gruppledare i Stockholm, skadades när deras bil prejades och besköts i Mogadishu i Somalia. Hon är övertygad om att attacken var riktad mot dem.  

– Ja, absolut. De prejade vår bil. Det gjorde de avsiktligt, säger Ann-Margarethe Livh som befinner sig på sjukhus i Nairobi.

Ann-Margarethe Livh, som är gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholms stad, och även ordförande för Vänsterpartiets internationella forum, hade rest till Mogadishu i Somalia tillsammans med ungdomar från Rinkeby för att besöka ett biståndsprojekt som Vänsterpartiet driver. 

I går eftermiddag föreläste hon på universitetet i Mogadishu, och det var när hon skulle lämna universitetet tillsammans med tre andra personer som attacken kom.

–- När vi svängde ut från universitetet prejas vi av en bil som kom från ingenstans. Och en massa män hoppar ur och börjar bara skjuta.

Ann-Margarethe Livh beskriver hur männen försöker dra in henne i den andra bilen, men hur hon stretar emot och håller sig fast.

– Jag förstår inte hur jag orkande, men jag höll fast mig i ett säte i vår bil. Och jag kände hur de sköt och det rann blod, och jag såg hur de andra blev träffade. Så sade en man som var med från Sverige: Ann-Margarethe, spring!

Två personer dödades vid attacken, Ung Vänsterpolitikern Abdirahim Hassan från Husby och sällskapets somaliske säkerhetsvakt.

I nästa ögonblick försvann männen i den okända bilen, och hon själv och de som kunde räddade sig in på universitetet, och därifrån föras till sjukhus.

– Det som hänt är fasansfullt. Det hände ungdomar från Sverige som ville arbeta tillsammans med ungdomar i Somalia för att bygga ett friare och mer demokratiskt land, skriver Ann-Margarethe Livh i ett sms till partikamrater.

– Internationell solidaritet är något mer än vackra ord, men ibland blir priset ofattbart högt. Mina tankar är hos Abdirahim och hans familj.

Margarethe Livh beskriver att hon och hennes sällskap bodde och rörde sig i det som betraktas som den säkra delen av Mogadishu, och att hon innan angreppet uppfattade att läget var under kontroll. Hon är säker på att attacken var riktad mot hennes sällskap, eventuellt som ett försök att kidnappa henne själv.

– Alla vi mött pratade om hur lugnt det varit i Mogadishu, men så händer det här. Jag tycker så synd om alla ungdomar som hoppas och vill bygga upp något nytt i Somalia. Det här kastar utvecklingen långt tillbaka.

Ann-Margarethe Livh befinner sig nu på sjukhus i Nairobi där hon får vård för sina skottskador. Enligt läkarna har hon haft otrolig tur som blivit skjuten i bröstet, men ändå klarat sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".