Ambassadör om säkerhetsläget i Somalia efter attack mot Stockholmspolitiker

7:49 min

Säkerhetsläget i Somalia är fortsatt besvärligt trots att det blivit bättre de senaste åren. Det säger Mikael Lindvall, Sveriges ambassadör i Somalia, efter gårdagens attack i Mogadishu där Ung Vänsterns Abdirahim Hassan från Husby sköts till döds och Ann-Margarethe Livh, gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholm, skottskadades.

– Vi besökte henne från ambassaden igår kväll och följde med när hon landade på plattan på flygplatsen. Hon är fortsatt vid väldigt gott mod. Hon är samlad men klart chockad men har haft en enorm tur framförallt, säger Mikael Lindvall, Sveriges ambassadör i Somalia.

Hur skulle du säga att säkerhetsläget är i Mogadishu?

– Det är fortsatt väldigt besvärligt. Det är bättre än vad det var för två år sedan. Afrikanska unionen och Somaliska regeringsstyrkor har tagit kontrollen över huvudstaden men självklart finns det ju mycket vapen i omlopp och fortsatt närvaro av Al-Shabab.

UD avråder från alla resor dit i princip, vilka risker skulle du säga att det här svenska resesällskapet har tagit genom att åka dit?

– Det gör vi ju och det är för att det är så besvärligt. Självklart är det lättare för svenskar med Somaliskt ursprung att kunna smälta in. Dom som inte är somalier och reser ner har ju inte lika lätt för det vilket ökar riskerna. Det sätt som vi färdas på, i bilar med en annan sorts skydd med eskort och så, säger Mikael Lindvall, Sveriges ambassadör i Somalia.

Reporter Johar Bendjelloul, P1 Morgon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista