Dålig sikt för rullstolsburna på nya arenan, säger Anders Lissegårdh. Foto: Per Stahre/SR

Dålig sikt för rullstolsburna på nya arenan i Stockholm

2:57 min

Det är svårt för rullstolsburna att se fotboll på nya Tele2 Arena som invigs officiellt på lördag. Publik som står upp framför rullstolsplatserna gör att de rullstolsburna inte kan se planen, säger Djurgårdssupportern Anders Lissegårdh som var på lagets första match på arenan.

– Vi fick den platsen där vi skulle sitta nere vid planen, vi såg jättebra. Spelarna kom in och tränade och vi såg spelarna kanonbra. Sedan fylldes läktarna på vartefter, jag tror att det var runt 13 000 personer som var där och kikade.

– Och sedan när matchen började, då stod alla upp framför oss. Vi såg inte någonting, eller vi såg väldigt väldigt lite.

Du är inbiten djurgårdare, och det kommer att bli många hemmamatcher på den här arenan. Hur ska du göra?

– Jag är väldigt besviken, jag har bara sett den här matchen. Jag deppade ihop, det var inte kul längre. Höjer de upp platserna, då kommer jag att gå igen.

Det finns särskilda platser för rullstolsburna på långsidan på den nya Tele2 Arena. Men framför de platserna finns det rader med vanliga sittplatser, och eftersom sittplatspubliken numera står upp så ser inte de som sitter i rullstol fotbollsplanen.

Anders Lissegårdh tycker att rullstolsplatserna ska höjas, så att det går att se över publiken framför även när den står upp.

Kristdemokraten Ewa Samuelsson är ansvarig politiker. Hon är förvånad över kritiken.

– Det låter väldigt tråkigt att det kommer fram först nu, för jag vet ju att under hela arbetet med arenan så har funktionshinderrådet som är anknutet till idrottsnämnden varit med just för att det inte ska ske sådana här saker.

– Man har till exempel utökat antalet platser för rullstolsburna. I stället för 30 som rekommenderas av fotbollförbundet till 150. Men när det här nu har visat sig så måste vi naturligtvis titta på det och se om det går att åtgärda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista