Leo Ahmed, ordförande för Vänsterpartiet Kista. Foto:Björn Lindberg

"Abdi var en djupt engagerad person"

Många samlades idag i Husby för att minnas 24-åriga Abdi Rahim Hassan. Den vänsterpartistiske lokalpolitikern som igår sköts ihjäl i en attack i Somalias huvudstad Mogadishu. Leo Ahmed som är ordförande för vänsterpartiet i Kista, Akalla och Husby, var nära vän med Abdi.

Jag minns honom som en mycket engagerad person, säger Leo Ahmed:
– Han var där så fort jag behövde honom, eller så fort området behövde honom.

 Var det några särskilda frågor som han brann för?

– Han brann för rättvisefrågorna. Bra skolor, vårdcentraler, inte bara politiska frågor. Två minuters promenad i Husby kunde ta tjugo minuter, för alla ville komma fram och hälsa på honom. Han var mycket omtyckt, alla ville hälsa på honom.

I juni reste Abdi Rahim Hassan till Somalia trots UD:s varningar.

Men 24-åriga Abdi Rahim Hassan var aldrig rädd säger vännen och partikamraten Leo Ahmed.

--Han var aldrig rädd. Vi varnade också honom för att resa, men han sa att någon måste göra något. Någon måste ta initiativet och det var han, det har vi nu fått betala.

Enligt muslimsk tradition begravdes Abdi Rahim Hassan tidigare idag i Somalien. Imorgon fredag, klockan halvfyra kommer det att hållas en öppen minnesstund på Husby Träff för mördade Abdi Rahim Hassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".