Luftballonger försenade Brommaflyg

0:48 min

Tre luftballonger orsakade förseningar för flygtrafiken på Bromma på fredagskvällen. De råkade ut för termik, uppåtstigande varma luftströmmar som överraskade piloterna och drev ballongerna över flygplatsen.

– Deras planerade flygfärd har lett in i inflygningområdet över Bromma och därmed har vi fått förändra vår trafik. Den ankommande trafiken till Bromma har vi fått leda om, berättar Carl Selling, kommunikationschef vid luftfartsmyndigheten LFV. 

I väntan på att ballongerna skulle lämna det aktuella luftrummet fick flera plan cirkulera i luften i väntan på landning.

– Vi sätter alltid flygsäkerheten främst och det innebär att luftrummet ska vara fritt och säkert för den trafik som ska ankomma Bromma. Därför har vi fått avvakta de här luftballongerna så att de har kunna lämna luftrummet. Det har inneburit 20 minuters försening för inkommande trafik, säger Carl Selling.

Hur kom ballongerna därifrån?  

– De fortsatte och drev in mot Drottningholm

Får det här några följder för luftballongsföretagen?

– Det är en uppgift för Transportstyrelsen att hantera, säger Carl Selling. 

Enligt Carl Selling är väldigt ovanligt att liknande saker inträffar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista