Demonstration i Husby efter dödsskjutningen. av en 69-årig man. Foto: Björn Lindberg/Sveriges Radio

Änka anmäler dödsjutning i Husby till JK

Polisens dödsskjutning av en man i Husby i nordvästra Stockholm har anmälts till Justitiekanslern, JK, av mannens änka. Änkans juridiska ombud, Advokat Kerstin Koorti, säger till DN att hon aldrig varit med om att polisen gjort en sådan gigantisk missbedömning av en situation.

Enligt änkan var mannen aldrig hotfull. Änkan vill också att åklagare återupptar förundersökningen mot polisen som las ner.

Det var i maj som en 69-årig man sköts till döds i huvudet på en meters håll av en polis. Polisen har gjort en grov missbedömning, säger änkans målsägarbiträde Kerstin Koorti till DN.

– Jag har varit advokat i 30 år, jag har aldrig varit med om att polisen har gjort en så gigantisk felbedömning av hotsituationen. Att de poliser som var på plats inte ens hörs direkt efteråt är skandal, säger Kerstin Koorti som nu vill att JK granskar ärendet.

I sin anmälan skriver Koorti:

"I vanliga fall torde en polisanmälan om knivhot, där gärningsmannen enkelt via myndighetsregister kunde konstateras tidigare vara ostraffad, ha kallats till ett polisförhör vid senare tillfälle - i stället för att avrättas i sin bostad."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista