1 av 2
Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt deltog igår i en minneshögtid i Husby för Abdirahim Hassan, som tidigare i veckan sköts till döds i Mogadishu. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
2 av 2
Abdirahim Hassan. Foto: Scanpix.

Sex gripna i Somalia för attack på svenskar

Sex personer har nu gripits, misstänkta för att ligga bakom attacken i Somalia där den svenske Ung Vänsterpolitikern Abdirahim Hassan från Husby i Stockholm dödades.

– Vi kan bekräfta att personerna har gripits, säger Karin Nylund på Utrikesdepartementets pressjour till Stockholmsnytt.

Förutom Hassan dödades även en somalisk säkerhetsvakt i attentatet i Mogadishu i onsdags. Partiets gruppledare i Stockholm, Ann-Margarethe Livh, skottskadades och har sedan dess vårdats på sjukhus i Kenya.

UD har inga närmare detaljer om omständigheterna kring händelsen, eller vad de gripna är misstänkta för.

Sammanlagt sex partimedlemmar var med på resan, för att besöka ett demokratiprojekt som Vänsterns internationella forum (VIF) driver i Mogadishu.

– Det är fyra ur den här gruppen som var på plats som har rest hem. Men vilka som var med vid attacken vill jag inte kommentera, av respekt för deras anhöriga, säger Linda Bengtsson, pressekreterare på Vänsterpartiet.

Vet ni om det var ett kidnappningsförsök de utsattes för?

– Nej, det får utredningen visa.

Somalia

Somalia är en stat i östra Afrika och gränsar till Etiopien och Kenya.

Det bor lite mer än 10 miljoner invånare i landet.

Nästan 2 miljoner bor i landets huvudstad Mogadishu.

På grund av säkerhetsläget avråder UD sedan flera år tillbaka från alla resor till Somalia och uppmanar svenska medborgare som finns i landet att lämna.

Källa: Nationalencyklopedin, UD (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista