Skådespelaren Stefan Sauk, ordförande i Alzheimerfonden (Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle). Foto: Monika Bohman/P4 Radio Stockholm

Kändisar spelar golf till förmån för Alzheimerforskning

Idag kommer det att blir kändistätt på Täby golfbana då årets upplaga av Hjärnslaget spelas. En tävling som Alzheimersfonden ligger bakom till förmån för forskning.

Ordförande i Alzheimerfonden är skådespelaren Stefan Sauk:

- Jag är en engagerad person som tycker att Sverige är ett av världens mest åldersfascistiska land där vi behandlar äldre personer på ett sätt som jag inte tycker är värdigt, så däri mitt engagemang. Jag har ingen personlig koppling till sjukdomen än så länge, så det är lite av en slump att jag halkade in i det här, säger Sauk.

Varje år insjuknar 25 000 personer i Alzheimer i Sverige och prognoserna visar att det kan vara dubbelt så många om bara 20 år. Men trots detta säger Bengt Winblad som är professor och huvudläkare på Geriatriska kliniken i Huddinge att mycket inom vården och forskningen runt Alzheimer har blivit bättre:

- Framförallt har vården blivit bättre, säger Bengt Winblad. Den här forksningen har haft direkt effekt ut i vården. Vad vi nu behöver satsa på är att hitta kompletterande läkemedel. Vi har också blivit bättre i diagnostiken.

Men hur viktigt är det då med en sån här tävling som Stefan Sauk och de andra kändisarna gör idag. Att spela golf och samla in pengar?

- Det här är av stor betydelse! Inte bara för forskningen utan även för de som är drabbade, säger Bengt Winblad. Det blir också mer positivt för de som jobbar inom vården och för anhöriga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".