Störda grannar har lite att säga till om. Foto: Staffan Löwstedt /Scanpix.

Svårt att stoppa störande musik från krogen

1:56 min

Miljöförvaltningen vill se tydligare regler för hur hög musik som får spelas på Stockholms uteställen. Många som bor i närheten av en uteservering störs av musiken. Men problemet är svårt att komma åt, säger handläggare Robert Eriksson.

– Just musik på uteserveringar är egentligen helt oreglerad, säger Robert Eriksson, så Miljöförvaltningen får i efterhand försöka utreda saken. Sommartid när uteserveringar öppnar blir det gärna lite högre musik, och då blir det en konflikt med boende som vill sova.

Flest klagomål kommer från områden med många krogar - framförallt Södermalm.

– Det är vid de krogtäta stråken som människor störs, säger Robert Eriksson och förklarar att ljudnivån ofta stiger när restaurangerna ligger nära varandra.

– Om du har en dj på den ena restaurangen så kanske den andre restaurangen också vill ha en dj.

Restaurangnäringen är medveten om problemet, men menar att krogarna inte har något intresse av att störa sina grannar. Det händer att det kommer in klagomål på ljudnivån från resturanger, men då brukar restaurangerna sänka ljudvolymen, säger Stefan Lundin från branschorganisationen Visita.

– Då brukar man vidta åtgärder.

Men tar alla sitt ansvar?

– Ja, de jag har haft kontakt med och vid de tillfällen det har inträffat så har restaurangerna tagit sitt ansvar, säger Stefan Lundin.

Men mycket hänger på krogägarnas goda vilja i sådana här fall. Som boende har man inte mycket att säga till om när man ligger sömnlös och lyssnar på musiken från uteserveringarnas högtalare. Åtminstone inte med stöd av lagar och regler.

Enligt miljöbalken är det förvisso krogägarna som har ansvaret för att de boende inte störs av musikbuller, och ägaren kan bli tvungen att göra bullermätningar i närliggande bostäder. Men ljudnivån på krogarna kan variera från kväll till kväll, och en bullerutredning kan pågå under en lång period.

Robert Eriksson på Miljöförvaltningen i Stockholm efterlyser tydligare regler.

– Eftersom vi sett att vi inte kommer åt problemet med miljöbalken så skulle det vara bra om vi kunde reglera musiken på uteserveringarna på ytterligare något sätt, säger Robert Eriksson.

Erik Andersson
erik.andersson@svergesradio.se

Fråga

Vad säger lagen?

Dömde innan rättegång. Foto: Jessica Gow /Scanpix.

Enligt miljöbalken ska en verksamhetsutövare ha den kunskap som krävs för att den egna verksamheten inte ska ge upphov till störningar i någon form till människor och natur.

Detta gäller både buller som stör nattsömnen och höga ljudnivåer som kan skada hörseln.

Verksamhetsutövaren är också skyldig att vidta de försiktighetsmått och skyddsåtgärder som kan krävas för att åtgärda eller förhindra uppkomst av störning.

Enligt miljöbalken gäller detta även om den störande bullerkällan har funnits på plats innan bostäder tillkommit.

Källa: Stockholms stad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista