1 av 3
Byggnaden totalförstördes i branden. Foto: Anders Ohlsson, P4 Radio Stockholm.
2 av 3
Räddningstjänsten på plats för eftersläckningsarbete. Foto: Anders Ohlsson, P4 Radio Stockholm.
3 av 3
Polisen har spärrat av platsen. Foto: Anders Ohlsson, P4 Radio Stockholm.
Norrtälje

Flera saknas vid brand i HVB-hem

1:07 min

Tre personer saknas och en person misstänks ha avvikit efter en kraftig brand på ett HVB-hem i centrala Norrtälje natten mellan måndag och tisdag. Brandmän från fyra stationer har under natten arbetat med att släcka lågorna.

Larmet kom till räddningstjänsten strax efter midnatt. När brandmännen kom till platsen konstaterade de att branden var fullt utvecklad och huset övertänt.

– Det var en explosionsartad brand i en större villa, man såg att det var folk kvar inne och vi började med att försöka få ut de här människorna, säger Håkan Dahlbäck operativ chef på Storstockholms räddningscentral.

Huset som brann ner till grunden, fungerade som HVB-hem, ett hem för vård eller boende. Tre personer saknas efter branden och det är oklart om de var kvar i huset eller avvikit på annat sätt. Dessutom fördes flera personer till sjukhus, men ska enligt räddningstjänsten fått lämna sjukhuset.

Kommunen har öppnat en krismottagning på Mariagården, kyrkans församlingshem, som ligger centralt i Norrtälje.

– Dit kan man vända sig om man har behov av att prata med någon eller få lite avlastande samtal. Det finns personal där och stödpersoner, samt en präst, säger Sören Fredriksson till TT.

Fakta: HVB-hem

Står för "hem för vård eller boende".

Kan rikta sig mot barn, ungdomar, vuxna eller familjer som får vård eller behandling samtidigt som de bor på hemmet. Skäl till detta kan vara problem hemma, kriminalitet eller missbruk.

I Sverige finns över 400 HVB-hem som drivs av privata vårdgivare, kommuner eller landsting.

Privata vårdgivare måste ha tillstånd av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att bedriva verksamheten.

IVO sköter också tillsynen av HVB-hemmen.

Källa: Statens institutionsstyrelse, IVO (TT).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista