En skärgårdsbåt. Arkivfoto: CHRISTINE OLSSON / SC ANPIX

Demonstration mot upphandlingen av Skärgårdstrafiken

1:00 min

Idag demonstrerar ett stort antal besättningmedlemmar som jobbar på skärgårdstrafiken utanför Landstingshuset i Stockholm. Anledningen är att de riskerar att förlora jobben i samband med den så kallade skärgårdsupphandlingen.

Rikard Mattsson är matros och en av dom som kommer att visa sitt missnöje vid en demonstration utanför Landstingshuset vid ett-tiden idag:

- Vi vet ju inte hur framtiden ser ut. Vi är ju familjfäder, vi är mammor och pappor som jobbar. Vi vet inte vad som händer och vem som kommer att ta över, säger Rikard Mattsson.

- Av vår VD får vi höra att vi ska bli uppsagda. Han anser det var en formalitet men vi ser det som en kniv i ryggen att man blir uppsagd. Många av oss har jobbat i över 40 år i Waxholmsbolagets båtar och flertalet av oss är mer eller mindre uppväxta på de här båtarna och vi brinner ju för det här! Vi ser ju det här som en övergång av verksamhet. Vi handlades ju upp för fem år sedan och då gick vi ju över till den nya arbetsgivaren, vi märkte ju ingenting, vi bytte i stort sett bara uniform. Det är ju så vi vill att det ska gå till!

- När politikerna har sin lekstuga, så kan dom ha det, men vi som arbetar på båtarna, vi ska bara följa med till den nya arbetsgivaren, menar Rikard Mattsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista