1 av 2
Jerzy Sarnecki kritisk mot hur ärendet hanterats. Foto: Scanpix.
2 av 2
Poliser på plats under rättegången mot Södertäljenätverket. Foto: Jonas Ekströmer /Scanpix.

Dags för domar i Södertäljemålet

1:52 min

Idag kommer domen mot Södertäljenätverket - en rättegång som fick tas om eftersom en av nämndemännen var jävig. En av de häftigaste kritikerna av hur målet skötts är kriminolog Jerzy Sarnecki vid Stockholms Universitet.

För ett år sedan kom domarna i en av de mest mest omfattade rättegångarna någonsin i Sverige, den mot det kriminella Södertäljenätverket. Sexton dömdes av Södertälje tingsrätt till långa fängelsestraff.

Men domen blev startskottet till en av de mest uppseendeväckande rättsskandalerna genom tiderna. En av nämndemännen var nämligen jävig och efter mycket diskussion beslutade Svea Hovrätt att hela rättegången skulle tas om en gång till.

Tingsrättens hantering har av många kallats en skandal som riskerar att rasera allt förtroende för det svenska rättsväsendet.

– Ja, det är ju så att den här rättegången var oerhört viktig för många människor som lidit väldigt, väldigt mycket i Södertälje. De tycket på något sätt att det var ett avslut när de här huvudpersonerna dömdes. Och då helt plötsligt visar det sig att allt detta inte gäller längre, säger Jerzy Sarnecki, Kriminolog vid Stockholms Universitet

– För brottsoffer till exempel, de som är direkt berörda av sån här brottslighet, är ju något sånt absolut förfärligt, säger han.

Den omtagna rättegången tog ett halvår att tröska igenom i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Tre mord, människorov, utpressning, rån och andra grova brott fanns beskrivna i en över 20 000 sidor lång polisutredning.

Idag presenterar tingsrätten domarna på nytt. Oavsett utfallet har all uppståndelse runt målet medfört en minskad brottslighet i Södertälje, menar kriminologen Jerzy Sarnecki.

– Ja, såvitt jag har förstått så har det i alla fall inneburit en kraftig markering från samhällets sida, att samhället inte accepterar den här typen av avancerad grov brottslighet.

– Nu får vi se hur det blir, hur domarna idag ser ut. Dessutom är det ju inte slut med detta eftersom det helt säkert är så att en hel del kommer att överklaga till Svea Hovrätt, säger Jerzy Sarnecki.

Den nya domen presenteras klockan 14:00.

Detta hat hänt:

Den första rättegången slutade med att 18 personer i augusti 2012 fälldes för en lång rad brott.

Den utpekade ledaren för nätverket fick livstids fängelse för flera mord.

Totalt dömdes 16 personer till fängelse mellan ett år och sex månader och livstid. Två personer fick sluten ungdomsvård.

Källa: TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista