Hemmet var avsett för vuxna med särskilda vårdbehov inom psykiatri. Foto: Jonas Ekströmer /Scanpix.

Inget sprinklerssystem i HVB-boendet i Norrtälje

Det vårdboende som drabbades av en brand då tre personer tros ha omkommit hade inte något sprinklersystem. Det är helt enligt reglerna för äldre vårdboenden. Men hade boendet byggts i dag hade brandskyddet varit bättre, eftersom reglerna har skärpts, det säger Henrik Nyberg vid räddningstjänsten i Norrtälje.

Reglerna för brandsäkerheten i nya vårdboenden har skärpts - med krav på att varje persons rum ska vara en egen brandcell. Förra året infördes också kravet att det ska vara sprinklersystem om de boende har små möjligheter att själva ta sig ut vid en brand - till exempel på grund av ett handikapp eller psykisk sjukdom.

Boendet som brann i Norrtälje var till för vuxna personer med psykiska sjukdomar. Henrik Nyberg vid räddningstjänsten i Norrtälje bedömer att det boendet faller in under kategorin som ska ha sprinklers om det byggs nytt.

– Om det hade varit nybyggt hade det funnits sprinkler i byggnaden.

Hur hade det förändrat utgången i den brand som var?

– Det kan vi inte svara på. Just nu vet vi bara att brandförloppet verkar ha gått fortare än normalt.

Brukar sprinkler i regel stoppa en brand?

– Stoppa eller begränsa brukar den göra. Det beror lite på hur brandförloppet ser ut. Den kan åtminstone begränsa branden, säger Henrik Nyberg som är enhetschef vid Räddningstjänsten i Norrtälje.

Men han säger också att det är på väg nya regler som ska ge en bättre brandsäkerhet också för äldre boenden.

– Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tittar på om de kan ta fram föreskrifter som gör att man kan ställa krav på äldre verksamheter. Det går ju alltid att göra förbättringar.

Om vårdboendet i Norrtälje som brann ska byggas upp igen - då blir det med de nya byggreglerna som kräver sprinklersystem och att varje person bor i en egen brandcell.

Men att äldre boenden inte har samma krav som nya säger Henrik Nyberg så här.

– Jag förstår att man inte kan gå in och kräva att äldre byggnader ska uppdatera brandskyddet retroaktivt. Då skulle man kunna ett tillstånd att bedriva en verksamhet och bli tvungen att göra stora investeringar några år senare. Men det är bra att man skärper reglerna successivt när tekniken utvecklas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista