1 av 3
Lena Sundström, aktuell med boken Spår. Foto: Helen Ling, Sveriges Radio.
2 av 3
Journalisten och författaren gästade studion. Foto: Helen Ling, Sveriges Radio.
3 av 3
Lena Sundström intervjuas av Peder Gustavsson och Jenny Goldkuhl. Foto: Helen Ling, Sveriges Radio.

Lena Sundström avslöjar sanningen om de avvisade egyptierna i ny bok

"Vi utgår från att det finns männskliga rättigheter i Sverige"
13 min

Rättssäkerhet och mänskliga rättigheter är något som står inskrivet i Sveriges grundlag. Det gör att fallet med de två egyptier som för snart tolv år sedan skickades till tortyrfängelset i Egypten är en av vår tids stora politiska mysterier. Nu har författaren och journalisten Lena Sundström skrivit en bok om egyptiernas öde.

Ahmed Agiza och Mohammed Alzery, egyptiska regimmotståndare, stämplades som terrorister och avvisades från Sverige med hemligt CIA-flyg från Bromma till Egypten i december 2001. Då var Anna Lindh utrikesminister, Göran Persson statsminister och Thomas Bodström var justitieminister.

Sven Bergman, Joachim Dyfverman och Fredrik Laurin var journalisterna på TV4:s Kalla Fakta som 2004 avslöjade detaljerna i den hemliga avvisningen av de två egypterna. För avslöjandet och inslaget i Kalla Fakta fick de Stora Journalistpriset 2005.

Nu har journalisten och författaren Lena Sundström skrivit boken Spår om avslöjandet och historien om avvisningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".