Poliser på plats under rättegången mot Södertäljenätverket. Foto: Jonas Ekströmer /Scanpix.

Livstid för gängledaren i Södertälje

1:32 min

Den man som pekats ut som ledare för det så kallade Södertäljenätverket döms till livstids fängelse för bland annat anstiftan till mord och flera fall av utpressning. Idag kom domen från Södertälje tingsrätt i det jättelika målet.

Sammanlagt sjutton av de arton åtalade döms till fängelsestraff, på mellan ett år och livstid. Den artonde döms till ungdomsvård i sju månader.

Domen idag är den andra från tingsrätten i ärendet. Den första domen underkändes eftersom en av nämndemännen bedömdes som jävig och den halvårslånga rättegången fick tas om.

Nämndemannen satt i polisnämnden och var redan innan rättegången av uppfattningen att Södertäljenätverket existerade. Försvaret hävdade motsatsen.

Nu slår även den nya uppsättningen domare i Södertälje tingsrätt fast att nätverket funnits och att det haft en tydlig ledare.

"Nätverkets huvudsakliga inkomster har kommit från illegal spelverksamhet och utpressning eller annan illegal indrivning av skulder eller påstådda skulder. Motivbilden till de gärningar som nu är föremål för tingsrättens avgörande, finns att hämta i kampen med en annan kriminell organisation om herraväldet över den illegala spelmarknaden och indrivning av fordringar eller påstådda fordringar", skriver rätten i ett pressmeddelande.

Efter 72 dagars ny huvudförhandling, som hållits i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt, blir slutresultatet för gängledaren ändå det samma som vid den första rättegången.

Det näst högsta straffet, tolv års fängelse, får en person som stått ledaren nära och som pekas ut som skyldig till ett uppmärksammat mord på spelklubben Oasen i december 2009. Han döms även för medhjälp till dubbelmord och för människorov. Mannen har fått viss straffrabatt eftersom han var under 21 år då brotten begicks.

Två andra personer som döms för medhjälp till dubbelmordet döms även för människorov och får fängelse i fem respektive åtta år.

Den största förändringen jämfört mot den förra tingsrättsdomen är att den man som då fick det tredje längsta straffet nu frias från inblandning i dubbelmordet. Beskedet var inte oväntat eftersom mannen släpptes ur häktet i somras.

Detta hat hänt:

Den första rättegången slutade med att 18 personer i augusti 2012 fälldes för en lång rad brott.

Den utpekade ledaren för nätverket fick livstids fängelse för flera mord.

Totalt dömdes 16 personer till fängelse mellan ett år och sex månader och livstid. Två personer fick sluten ungdomsvård.

Källa: TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista