Bilarna kör ikapp på hemliga platser runt om i länet. Foto: Adam Ihse /Scanpix.

Polisen förbereder sig inför helgens streetrace

1:36 min

I helgen körs en av de största streetracetävlingarna i Stockholmsområdet, Stockholm Open. Trafikpolisen vet om att de förbjudna tävlingarna kommer att äga rum i helgen, men har svårt att komma åt förarna.

– Det är ett stort problem att de kör på de allmänna vägarna, säger trafikpolis Göran Bolinder. Exempelvis stänger man av E4:an vid Skärholmen och kör 200 meter. Två bilar ställer upp mig varandra. Sen finns det följebilar som blockerar så att övrig trafik inte kommer fram.

Men det värsta är inte att vanliga bilister stoppas, säger Göran Bolinder.

– Det finns flera exempel på när polis och räddningstjänst inte kommit fram för att det ska köras streetrace.

"Sjukt balla bilar"
En man som tidigare deltagit i de illegala biltävlingarna är Markus, som inte vill uppge sitt riktiga namn. Han har själv varit med om att en ambulans fastnat på en avspärrad motorväg.

– Tjusningen med streetrace är svår att sätta ord på. Det är en blandning av adrenalin, spänning, att det är olagligt och sjukt balla bilar, säger han till Radio Stockholm.

Några minuter innan det är dags för tävlingen får deltagarna ett meddelande om vilken plats i länet de ska köra till. En rad bilar åker efter racebilarna och blockerar sen körfältet så att trafiken stoppas. Därefter tävlar två bilar mot varandra om att accelerera snabbast och komma först till mållinjen.

Hundratals i publiken
Vinnaren går vidare till ett nytt race, på en ny plats, tills det blir final och en segrare koras.

– Vinnaren får prispengar, men en relativt liten summa. Den riktiga vinsten är väl att bli Sveriges snabbaste gatbil, säger Markus.

Markus har svårt att uppskatta hur många åskådare som brukar vara på plats när det är streetrace. Men han säger att det rör sig om flera hundra, på finalen kanske tusen, personer. 

Stoppar polisen
Tills tävlingen är avgjord gäller det att ha koll på var polisen är.

– Det går att undvika polisen på att antal olika sätt. Ett exempel är att alltid omge sig med följebilar som kan blocka polisen så att racebilen kan hinna undan. Man ska ju försöka ha så lite transportsträckor som möjligt, för det är störst risk att bli tagen då. Under själva racen är det så mycket publik så polisen ändå inte kommer fram, säger Markus.

Olika bakgrund
Enligt Markus är det uteslutande män som deltar i streetrace, män mellan 20 och 60 år från alla samhällsskikt. Många är "vanliga svenssons", familjefäder, medan andra har mindre smickrande bakgrund.

Göran Bolinder, chef på trafikpolisen i Stockholms län, tror att de förbjudna biltävlingarna innehåller fler kriminella delar än trafikbrott.

– Det går rykten om att det förekommer vadslagning, att det förekommer stulna bilar. Men det är inget jag har belägg för, säger Göran Bolinder.

Vad är streetrace?

Street racing kallas olagliga biltävlingar som körs i trafiken. Street racing är en del av undergroundkultur och har körts i större utsträckning sedan 1930-talet.

Den klassiska formen av street racing är korta snabba lopp där två bilar tävlar mot varandra över en kortare sträcka, 402 eller 201 meter.

Idag har begreppet "street racing" börjat användas på fler företeelser än den klassiska, då ofta all form av tävling eller ibland buskörning på allmän väg kallas för street racing.

Under flera år kördes mer eller mindre officiella tävlingar i flera städer. Störst av alla får man anse att den olagliga "Stockholm Open" i Stockholmstrakten var. Tävlande från hela Sverige samlades för att göra upp om vem som hade den snabbaste bilen på gatan.

Källa: Wikipedia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista