Skärgårdsting i Nynäshamn

Skärgårdsting i Nynäshamn
1:12 min

Under lördagen hålls årets skärgårdsting i Nynäshamn. Nytt för i år är att skärgårdsborna själva fått rösta fram de viktigaste frågorna för tinget att diskutera. Flest röster fick infrastruktur, och Nynäshamns kommunalråd Daniel Adborn (FP) säger att det är viktigt för många i skärgården.

– Ja, det är en rätt viktig och aktuell fråga. Det är bland annat vatten- och avloppsfrågor som ingår i det. Men även vägar och bredband.

Vad tror du att folk kommer att vilja fråga om när det gäller det?

– Framför allt avloppsfrågor. Det ställs ju högre och högre krav på reningen av avloppsvattnet och det finns ju oftast inte kommunalt reningsverk ute på öar. Då måste man ta hand om det själv på ett bra sätt, och där behövs ju mycket kunskap.

På skärgårdstinget i Nynäshamn i eftermiddag kommer politker från Nynäshamn och Haninge att diskutera och svara på frågor från allmänheten. De frågor som skärgårdsborna röstat fram är alltså infrastruktur, och dessutom miljö- och strandskydd och besöksnäringen. Skärgårdstinget har ingen formell makt, men Daniel Adborn säger att diskussionerna ändå är viktiga.

– Ja, dels handlar det ju om att lyfta fram frågor om fördelarna med att bo i skärgården. Men sedan också att praktiskt diskutera och få fram lösningar på frågor och problem som man har med att bo i skärgården. Där är ju till exempel avloppsfrågan en sådan sak, och tillgång till dricksvatten kan vara en annan.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".