1 av 2
Robert Petersson har hållit på med flightspottning i åtta år. Foto: Helen Ling, P4 Radio Stockholm.
2 av 2
Robert Petersson intervjuas i studion av Ylva Frid. Foto: Helen Ling, P4 Radio Stockholm.

Flygentusiaster väntar med iver på Air Force One

6:37 min

Det är inte bara polis och säkerhetstjänst som har fullt upp inför det historiska besöket i nästa vecka, när USA:s president Barack Obama kommer till Stockholm. Alla så kallade flightspotters håller också på att förbereda sig — flygentusiaster som har som hobby att fotografera flygplan. Air Force One är ett hett objekt.

Robert Petersson har sysslat med flight spotting i åtta år, och han beskriver president Obamas besök i Stockholm som en höjdpunkt.

– Det är stort, det är jättestort. Vi har haft Bill Clinton på Landvetter 2001, vi har haft några större flygplanstyper som kommit hit, vi hade Lufthansas Air Bus 380 på Arlanda, men det här är jättestort.

Robert Petersson berättar att vissa flight spotters åker ut till Arlanda, sätter sig med en macka och en kaffe väntar. Andra, som han själv, åker ut med kamerautrustning och fotograferar. Fotograferat flygplan har han gjort i sex år.

Robert Petersson vill få se något unikt nästa vecka. Sen hoppas han kunna sälja några av bilderna.

– Det jag är intresserad av är när han kommer, vilken flygplanstyp han kommer med och allt runt omkring det.

Fakta: Flight spotting

En flight spotter eller flygentusiast är en person som samlar information om och bilder på flygplan som en hobby.

Viktiga element i flight spotting kan vara att "samla på" så många olika flygplan som möjligt, att hitta flygplan som är speciella i något avseende eller bara att ta fina bilder.

För många flight spotters handlar det om att hitta flygplan som är sällsynta gäster på en viss flygplats, men också välkända flygplanstyper med speciell målning står högt i kurs.

Några entusiaster använder sin semester till att resa runt till olika flygplatser, enbart för att titta på flygplan.

Källa: Wikipedia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista