En patient ligger i en säng i en korridor på akuten på Södersjukhuset Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Satsning på vårdutbildningar räcker inte enligt Vårdförbundet

1:17 min

Det är inte säkert att den satsning som görs i länet på sjuksköterskeutbildningen kommer lösa problemen med bristen på sjuksköterskor på flera av länets sjukhus. Det säger vårdförbundet efter att regeringen meddelat att den ska satsa 100 miljoner kronor på sjuksköterskeutbildningen i Stockholm.

– Det finns så många andra frågor som måste vässas till och få fokus, säger Gunilla George som är är vice ordförande för Vårdförbundet i Stockholm.

Vilka frågor?
– Villkoren för sjuksköterskor, och då tänker jag både på arbetstidsvillkor och arbetsmiljön som finns på våra arbetsplatser och löneutveckling för de som söker sig till yrket, säger Gunilla George.

Regeringen satsar 100 miljoner kronor på att bygga ut sjuksköterskeutbildningen i Stockholmsregionen. Stockholms län har färre sjuksköterskor än övriga landet, samtidigt som befolkningen ökar kraftigt. 240 nya sjuksköterskeplatser på utbildningen per år ska det bli.

Folkpartisten Anna Starbrink är personallandstingsråd. Hon tror att utbildningsplatserna kommer att förbättra vården i länet och hon säger att landstinget redan satsar på att höja sjukskötskornas löner.
--Vi gör en ganska kraftig satsning på löneutvecklingen för sjuksköterskor och framför allt vill vi höja lönerna på specialistutbildade sjuksköterskor på våra sjukhus, säger Anna Starbrink.

Det här räcker inte hela vägen tror Gunilla George.
– För att få de grundutbildade att komma till Stockholms sjukhus så måste man också titta på ingångslönerna för vi vet idag att studenterna väljer bort Stockholm, säger  Gunilla George.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista