Arkivfoto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Botkyrka

Botkyrka rekordsatsar på vattenrening

1:45 min

Botkyrka tänker satsa uppemot 100 miljoner på det största dagvattenprojektet hittills i landet för att hindra olja, tungmetaller och andra farliga ämnen att hamna i Albysjön.

Allt fler kommuner i Stockholm lägger stora pengar på att förbättra reningen av dagvatten, alltså det som rinner ner i avloppsbrunnarna när det regnar.

John Staberg, VA-chef i Botkyrka kommun säger till P4 Radio Stockholm att man på det här sättet vill skapa skapa en anläggning där man tar bort föroreningar från dagvattnet ut i Albysjön som är ett vattenskyddsområde.

– Vi ska rena det här vattnet via en stor reningsanläggning och flera dagvattenparker som kommer lyfta området och göra det väldigt fint för de boende, säger John Staberg.

Reningsanläggningen och parkerna är planerade att börja byggas i början av 2015.

Idag rinner orenat dagvatten  rinner ut i Albysjön. Föroreningarna kommer från industrier vid sjökanten, flera stora bostadsområden i närheten och inte minst trafiken på E4-E20 som dånar förbi inte särskilt långt långt från sjön.

– Reningsanläggningen kommer råda bot mycket av föroreningarna i sjön säger VA-chef John Staberg.

– Idag är det väldigt mycket kväve, fosfor och andra tungmetaller som rinner ut i Albysjön, och det här måste vi få ett slut på.

– Hela Mälaren är ju sammankopplad, och det är ju inte bra att släppa ut orenat dagvatten i en dricksvattentäkt som ju Mälaren är.

Och just kommunens strävan att inte låta det smutsiga dagvattnet nå Mälaren är oerhört viktig för kanske stora delar av Stockholmsmådet, säger Håkan Häggström, miljöhandläggare på Länsstyrelsen.

– Ja, generellt sett är det mycket positivt att man vill rena dagvatten från övergödande ämnen och tungmetaller.

– Det är ju dessutom positivt för Mälaren - både som vattentäkt och som sjö, säger Håkan Häggström, handläggare på Länstyrelsens miljöanalysenhet till P4 Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista