Bygget av tunneln och nya stationen Odenplan 8 meter under befintliga tunnelbanestationen. Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX

Citybanan riskerar förseningar

1:25 min

Arbetet med Citybanan riskerar att försenas, det efter att en av de större entreprenörerna gått i konkurs. Det danska företaget Pihl och son deltar vid nyckelprojekt längs linjen och är huvudentreprenör för brobygget i Årsta där arbetet nu står still.

– På arbetsplatsen i Årsta där Pihl är huvudentreprenör har arbetet stannat upp, säger Kjell Åke Averstad som är trafikverkets projektchef.

Att åter få igång arbetet är en så viktig fråga att det inte heller går att ha någon längre upphandlingsprocess.

Bron i Årsta är en av projektets viktigar delar då den är en förutsättning för att tågen ska kunna komma in-och-ut ur tunneln. Bron är även en avancerad konstruktion då den fungerar som en växel som ska skilja på fjärr- pendeltåg. Bron är enligt Kjell Åke Averstad en viktig del och det finns inget alternativ till att inte bygga färdigt utan Trafikverket kommer att se till att den blir klar.

Brobygget vid Årsta är ett större projekt och beräknas kosta runt 400 miljoner. Som det ser ut för närvarande så riskerar trafikverket inte att förlora några stora summor vid konkursen men att företaget hade så svajig ekonomi var oväntat.
– Det var en överraskning, säger Kjell Åke Averstad, det här avtalet tecknades 2010 när vi går in i den här kontrakten så gör vi kontroller av företagen - och när vi gjorde den kontrollen inför kontraktet så såg vi inget problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista