Djur i städerna mer intelligenta än de på landet

1:20 min

Djur som bor i städer är smartare än sina lantliga artfränder. Det visar en ny amerikansk studie.

Vad man har kommit fram till är att vissa djur i urbana miljöer har större hjärnor än de som bor på landet. Allra tydligast syns det hos arter som förökar sig snabbt - som den vitfotade hjortråttan och åkersorken.

Niclas Kolm, forskare i evolutionsbiologi vid Stockholms Universitet, har tittat på studien och berättar vad de mer har kommit fram till:

– Dom har även tittat på temporal variation, det vill säga tidsvariation i hur hjärnorna har utvecklats. Men då ser de ingen skillnad i hur längre man har varit i en stadsmiljö. Man har inte större hjärna bara för att man har varit länge i en stadsmiljö, utan det verkar snarare vara så att de individer som flyttar in i en stadsmiljö av vilda djur verkar vara de som har stora hjärnor.

En fråga som kan ställas i sammanhanget är ifall en stor hjärna innebär att man är mer intelligent. Niclas Kolm har forskat på just det området, och säger att det finns mycket som tyder på att det är så.

Han menar också att även fast studien är gjord i USA, så gäller resultaten antagligen även för Sverige. Att bo i en stad är ju extra fördelaktigt när vintrarna är kalla.

– Här kan man tänka sig att det finns klimatskillnader som också ger fördelar av att leva i en stadsmiljö, i och med att vi har så hårt klimat i Sverige. Det kan mycket väl vara så att de smarta individerna utnyttjar den här potentiellt nya nischen.

Reporter: Anna Björklund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista