1 av 2
Avspärrningar i samband med statsbesöket
2 av 2
Trafikvärd Abbas ska hjälpa resenärer till och från Östra station under Obamas besök. Foto: Julia Brynolfsson/SR

SL ser över tunnelbanans kapacitet inför Obamas besök

"Tunnelbanan kommer att få extra hård belastning under de här dygnen"
1:49 min

Trycket på tunnelbanan kommer att bli stort under president Barack Obamas besök. Stora delar av busstrafiken i city kommer att stå still under besöket och därför ser SL över tunnelbanetrafikens kapacitet. 

– Man får tänka på att åka några minuter tidigare, det är väl det som gäller, fast jag tror inte att han är ute och åker så tidigt på morgonen som jag gör. Jag lägger på tio minuter så hoppas jag att det funkar, säger en av resenärerna som P4 Radio Stockholm talat med.

För det är lugnet före stormen. Imorgon kommer president Barack Obama till Stockholm, men få vet hur han kommer att röra sig under sitt besök.

Det är däremot utan tvivel att Stockholms busstrafik kommer att drabbas av stora trafikstörningar, när flera linjer inte kan köra sina vanliga rutter.

Bristen på information gör att det blir svårt för trafikvärd Abbas som ska hjälpa resenärer till och från Östra station.

– Vi får försöka så gott vi kan och förklara för folk som har bråttom till jobbet och kommer försent. Jag får hänvisa till Obamas besök här i Sverige för det är orsaken, det kan inte hjälpas, säger trafikvärd Abbas.

Många trafikförändringar kommer att ske med kort varsel och därför är det enligt SL svårt att ge resenärer information på förhand om busstrafiken.

Men i takt med att SL får detaljerad information kommer det att kommuniceras ut via hemsida och trafikvärdar.

Däremot räknar flera resenärer som P4 Radio Stockholm talat med att åka tunnelbana istället.

– MTR håller på att titta på det, hur man ska lösa den här situationen just i tunnelbanan. För även tunnelbanan kommer att få extra hård belastning under de här dygnen och med fler resnärer. Det körs ju redan väldigt tätt trafik under stora delar av dygnet redan idag, det är en svår avvägning. Men det håller de på att titta på och kanske kan vi komma med ett närmare besked senare under eftermiddagen idag, säger Jesper Pettersson, presstalesperson för SL.

Mer om Obamas besök:

Barack Obama uttalar sig om Syrien och om en eventuell amerikansk militärinsats efter förra veckan gasattack i Damaskusområdet. Foto: Pablo Martinez Monsivais/Scanpix.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".